Striptekenaar Jan Kruis 2021

Tentoonstellingen

NEDERLANDS DRUKKERIJ MUSEUM FLIKT HET WEER

Indrukwekkende tentoonstelling van
striptekenaar Jan Kruis

Jan Kruis (8 juni 1933 – 19 januari 2017) is bij “het grote publiek” vooral bekend om zijn familiestrip “Jan, Jans en de kinderen”, die sinds 1970 wekelijks in het damesblad Libelle verschijnt. Hij is bij de stripliefhebber ook bekend om “Gregor” in het tijdschrift Kuifje en voor zijn versie van de “Sjors en Sjimmie” stripverhalen in het tijdschrift Sjors. Naast zijn bekende strippagina was Jan erg actief en productief als reclamekunstenaar, illustrator en schilder. Een veelzijdig kunstenaar, hoewel hij zelf dit woord verfoeide.

Jan Kruis kwam in 1958 in dienst van het reclamebureau Van Maanen en maakte voor dat bureau voornamelijk veel reclame- en illustratieopdrachten voor Shell en Niemeijer. Hij kreeg de opdracht om bij te dragen aan het Shell-kindertijdschrift Olidin. Het werden zijn eerste professionele stappen als striptekenaar en zijn bijdrage aan dit tijdschrift omvatte producties, zoals de cowboystrip “Tommy” en de middeleeuwse serie “Baldino”.
Daarnaast tekende hij promotionele gagstrips met de personages “Stientje en Gertje” voor de Shell Junior Club, die ook werden gepubliceerd in Olidin.
In 1965 presenteerde Jan Kruis (samen met Martin Lodewijk) zijn werk aan Hergé voor een mogelijke publicatie in Kuifje. Dit resulteerde in de strip over de kleine jongen “Gregor”, die in 1965 en 1966 in Kuifje verscheen. Deze strip kan worden beschouwd als voorloper van “Jan, Jans en de kinderen”. Strips werden vanaf 1966 de belang- rijkste focus van Jan Kruis.
Peter Middeldorp vroeg hem om een wekelijkse strip voor het damesblad Libelle te maken. Dit resulteerde in de langlopende familiestrip “Jan, Jans en de kinderen”, die debuteerde in de uitgave van 12 december 1970.
Voor Libelle maakte hij naast illustraties voor tekstverhalen verschillende portretten voor de serie “Dubbelportretten” van Jojanneke Claassen. De serie omvatte portretten van Nederlandse beroemdheden, zoals Simon Carmiggelt, Mies Bouwman, Willem Duys, Albert Mol, Toon Hermans en Majoor Bosshardt.
Als afsluiting van deze succesvolle serie schilderde Jan een immens groot portret van de koninklijke familie, dat sinds 1978 te zien is in het stadhuis van Ameland.
Na zijn pensionering in 1999 werd Jan Kruis ambassadeur voor de Leprastichting, waarvoor hij twee speciale stripalbums maakte in 2001 en 2004.
Daarnaast maakte hij ook een prachtig geïllustreerde bewerking van de Multatuli-roman Woutertje Pieterse, die in 2007 en 2010 in twee grootformaatboeken werden uitgebracht.
In 2010 was hij betrokken bij de lancering van het online stripblad Kwynk, dat werd geïnitieerd door John Croezen. Kwynk bevatte een selectie van oud Olidin-werk en Jans nieuwe strip “Kwynk en zijn zusje Annabel”, die een sterke gelijkenis vertoonde met “Jan, Jans en de kinderen”.
Jan Kruis overleed op 19 januari 2017 op 83-jarige leeftijd in zijn woonplaats Mantinge.
Om zijn artistiek werk te behouden werd in 2014 door Jan, samen met dochter Andrea en John Croezen, de Stichting Jan Kruis Collectie in het leven geroepen. Deze stichting werd vervolgens eigenaar van Jans totale oeuvre.
In mei 2019 opende in het Drentse museumdorp Orvelte het Jan Kruis Museum haar deuren, geheel gewijd aan het leven en werk van Jan Kruis.